2007/09/09

Imák - Mercedes Benz - Janis Joplin


Igen, jönnek majd a színek, de említettem, hogy egymásba fognak fonódni a motivikus sorozatok, úgyhogy most: Imák és hitvallások. Rögtön hangsúlyozom, hogy az anyag összeválogatásakor kifejezetten kerültem a direkt evangelizációs célú dalokat, ettől eltekintve azonban elég sok színű összeállításra lehet számítani az őszinte kereszténységtől a különféle vallások szinkretikus összekapcsolásán és a műfajt profanizáló irónián át a negatív hitvallásokig.

Janis Joplin híres a capella imája - a szerzők: Joplin, Michael McClure és Bob Neuwirth - kétségkívül nagyon profán, talán megbotránkoztató is első hallásra. Az énekesnő azért könyörög az Úrhoz, hogy vegyen (!) neki egy Mercedest, egy színes tévét és egy kellemes éjszakát a városban. Szerintem azonban duplafenekű ez az ima, mert miközben nagyon is meg tudjuk érteni ezeket a vágyakat, hiszen a saját vágyainkról van szó, ugyanakkor ironikusan szembesít is bennünket ezeknek az álmoknak a kisszerűségével. Janis megidéz egy egykor nagyon népszerű amerikai tévéshowt, a Dialing for Dollars-t. Ennek az volt a lényege, hogy a műsorban időnként felhívtak egy véletlenszerűen kiválasztott telefonszámot. Ha a vonal másik végén a fószer tudta a jelszót, azaz nézte a műsort, akkor nyert. Hát nem aktuális? (Basszus, megint nem vettem meg a lottót, és már 500 milliót fizet az ötös.)

Janis Joplin

Janis Joplinról írtam már egy pár keresetlen szót a radio knauszi régi folyamában, most ezt nem ismétlem meg. Nézzük meg inkább együtt a Mercedes-Benz egy 1995-ös reklámfilmjét! Ez a klip talán a legátütőbb szimbóluma a fogyasztói társadalomnak. Míg Janis profán imája ironikusan szembesít önmagunkkal, saját materiális vágyainkkal, a reklámfilm tökéletesen érzéketlennek mutatkozik ez iránt a dimenzió iránt, és JJ segítségével bizonyára sikeresen növelte az eladások számát. Talán nem is annyira profán ez az ima?



I'd like to do a song of great social and political import.
It goes like this:

Oh Lord, won't you buy me a Mercedes Benz?
My friends all drive Porsches, I must make amends.
Worked hard all my lifetime, no help from my friends,
So Lord, won't you buy me a Mercedes Benz?

Oh Lord, won't you buy me a color TV?
Dialing For Dollars is trying to find me.
I wait for delivery each day until three,
So oh Lord, won't you buy me a color TV?

Oh Lord, won't you buy me a night on the town?
I'm counting on you, Lord, please don't let me down.
Prove that you love me and buy the next round,
Oh Lord, won't you buy me a night on the town?

Everybody!
Oh Lord, won't you buy me a Mercedes Benz?
My friends all drive Porsches, I must make amends,
Worked hard all my lifetime, no help from my friends,
So oh Lord, won't you buy me a Mercedes Benz?

That's it!

Nincsenek megjegyzések: